Pim van Gorp

Pim van Gorp (1989, Tilburg) is dubbel student Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit Leiden. In 2007 behaalde hij met genoegen zijn Gymnasium diploma op het Sint-Odulphuslyceum te Tilburg. Daarna begon hij aan de studie Bio-Farmaceutische Wetenschappen aan de Universiteit Leiden omdat hij uitgeloot was voor de studie Geneeskunde. Na hiervoor zijn propedeuse behaald te hebben startte hij in 2008 alsnog aan de opleiding Geneeskunde.

Gedurende zijn bachelor Geneeskunde participeerde hij in het Honours programma ‘Journey into Biomedical Sciences’. Dit is een speciaal traject voor Geneeskunde studenten die zich tijdens hun opleiding willen verdiepen in de Biomedische Wetenschappen. Daarnaast bied dit programma hem de mogelijkheid om zowel een mastergraad in de Geneeskunde als de Biomedische Wetenschappen te behalen. Daarnaast participeerde hij gedurende zijn opleiding in meerdere, verdiepende epidemiologie cursussen.

Voor het starten van de klinische fase van zijn opleiding Geneeskunde vertrok hij voor ruim 9 maanden naar Boston in de Verenigde Staten voor wetenschappelijk onderzoek. In het Boston Children’s Hospital (onderdeel van de Harvard Medical School) participeerde hij in het laboratorium van Dr. Pu. Hier deed hij op de Cardiologie afdeling onderzoek naar de rol van PIK3CB gedurende de ontwikkeling van het hart. Voor dit project werd hij door het Leids Universitair Fond genomineerd voor de Janneke Fruin-Helb beurs. Deze beurs wordt jaarlijks uitgereikt aan Leidse studenten die een stage in het buitenland hebben gelopen en die hiervoor een buitengewoon goede en creatieve onderzoeksvraag hebben bedacht die vanuit academische vrijheid is geformuleerd. Daarnaast werkte hij mee aan een project waarbij er in muizen met een hartinfarct werd gekeken naar het effect van de overexpressie van YAP op de overleving en hartfunctie. Beide projecten zijn op dit moment in de afrondende fase en het ligt in de lijn der verwachting dat deze resultaten op korte termijn tot een publicatie zullen leiden.

Op dit moment is hij al ruim 6 maanden bezig met zijn coschappen. Hij hoopt zijn opleiding Geneeskunde in Augustus 2015 af te ronden. Hierna heeft hij de ambitie om een promotietraject te gaan volgen op de Cardiologie met de regeneratieve Geneeskunde als wetenschappelijke inslag. Daarna heeft hij de ambitie om een opleidingsplek tot Cardioloog te bemachtigen.

 

In 2014 werd hij door de Universiteit Leiden genomineerd voor de Professor Chris Gips Prijs.

Titel scriptie: The role of PIK3CB in the developing heart

Supervisor Universiteit Leiden:

1. Dr. J. van der Zee (LUMC), Department of Molecular Cell Biology,  Leiden University

2. Dr. D. Pijnappels (LUMC), Department of Experimental Cardiology,  Leiden University

Supervisor Boston Children’s Hospital:

1. Associate Prof. Dr. W. Pu (MD), Department of Cardiology  Children’s Hospital Boston

2. Dr. Z. Lin, Department of Cardiology Children’s Hospital Boston