Marti Borkent

23 maart 2011

Marti Borkent (1986) raakte tijdens haar Geneeskunde studie geinteresseerd in basaal biologisch onderzoek en profiteerde van het voor geneeskundestudenten aangepaste curriculum van de Master of Science Molecular Medicine. Na het doctoraalexamen vertrok ze naar Boston als uitwisselingsstudent (2008-2009, ondersteund door het VSB Fonds) en vervolgens als masterstudent (2009-2010). In 2011 nomineerde Rotterdam haar scriptie voor de Chris Gips Studentenprijs.

Via haar begeleiders in Rotterdam, Professors Anton Grootegoed en Joost Gribnau, kwam zij in contact met Konrad Hochedlinger, een jonge professor aan de Harvard Medical School, die het jaar ervoor in een nieuw veld binnen de stamcelbiologie gedoken was. Het bleek sinds kort mogelijk om ‘geinduceerde pluripotente stamcellen’ (iPSCs) te maken – die lijken op embryonale stamcellen – uit volwassen lichaamscellen met het kunstmatig aanzetten van slechts vier genen. Dit keert het natuurlijke proces van vroeg embryo naar volwassen dier om en opent allerlei mogelijkheden voor basaal en klinisch onderzoek. Voor haar masteronderzoek zocht zij naar factoren die betrokken zijn in dit ‘herprogrammeren’ van een volwassen cel naar een stamcel. Momenteel heeft zij haar project uitgebreid voor een promotieonderzoek in hetzelfde lab, te verdedigen in Rotterdam. Zij wordt financieel ondersteund met een PhD fellowship van het Boehringer Ingelheim Fonds. De keuze tot een voornamelijk basaal-wetenschappelijke of klinische carriere stelt zij uit tot na het behalen van de promotie en vervolgens het doktersexamen, in 2015/16.

Naast werk en studie heeft ze met plezier activiteiten gevolgd en georganiseerd binnen het Rotterdams Studenten Gezelschap, de Medisch Faculteitsvereniging Rotterdam, de Rotterdamse Recreatieve Studenten Volleybalvereniging ‘Snoopy’ en Campus Radio voor studenten. In Boston speelt zij nog steeds volleybal met het vrouwen clubteam van MIT, peddelt ze ‘s zomers in het Harvard Dragonboat Team en gaat ze wekelijks Forro- of Hiphop dansen. Ze komt oorspronkelijk uit de omgeving van Leiden en haalde haar diploma aan het Stedelijk Gymnasium te Leiden in 2004.

 

 

 

 

Titel Masterstage:

Identifying Cooperating Genes during Reprogramming of Somatic Cells into Pluripotent Cells

 

Cancer Center/ Center for Regenerative Medicine, Massachusetts General Hospital, Boston, MA, USA

Voortplanting en Ontwikkeling, Erasmus MC Rotterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam