Johanna Krotzek

Johanna Krotzek (1985), in Duitsland geboren en opgegroeid, kwam in 2006 naar Nederland om Geneeskunde te studeren. Eind 2013 behaalde zij met succes haar artsendiploma aan de Universiteit Maastricht.

Gedurende haar bachelor participeerde ze in het Honours Programma ‘International Health’. Binnen dat kader volgde ze onder meer vakken over globalisatie, tropengeneeskunde, internationale gezondheidssystemen en interculturele communicatie. Met haar thesis over het recht op gezondheidszorg van bootvluchtelingen in Italië heeft zij het programma uitstekend kunnen afsluiten.

Tijdens de Masterfase heeft zij wetenschappelijk onderzoek verricht bij de Faculty of Medicine, Diponegoro University (UNDIP) in Semarang, Indonesië. Passend bij haar interesse aan internationale/globale geneeskunde koos zij ervoor om in het kader van ‘Investigating community and primary health care problems in Indonesia’ een gecombineerde studie van kwantitatief en kwalitatief onderzoek uit te voeren over tuberculose screening en preventieve chemoprofylaxe voor kinderen die samenwonen met een infectieuze volwassen tuberculose patiënt in community health centres in een rural district in Central Java. Haar resultaten laten zien dat de richtlijnen onvoldoende worden omgezet in de praktijk, terwijl het bewezen effectieve interventies zijn in de controle van tuberculose in high burden settings als deze. Het kwalitatieve gedeelte belicht de praktische barrières die het personeel ondervindt in het uitvoeren van de richtlijnen. Dit geeft konkrete aanknopingspunten voor health policy makers als ook voor het medische personeel in de community clinics om de nodige aanpassingen te doen om een adequaat management van deze kinderen in de praktijk mogelijk te maken. Recent heeft zij de resultaten in een manuscript verwerkt en voor publicatie ingediend.

 

Binnenkort begint zij als arts-assistent bij de Interne geneeskunde in het Klinikum Oldenburg in Duitsland. Haar ambitie is om het klinisch werk met onderzoek en indien mogelijk promotie-onderzoek te combineren. In 2014 werd zij door de Universiteit Maastricht genomineerd voor de Professor Chris Gips Prijs.