Jim Smithuis

 

Jim Willem Smithuis (1986). Ik ben student Geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dit jaar ben ik door mijn faculteit genomineerd voor de Chris Gips prijs op grond van mijn onderzoek in Amerika.

In 2004 behaalde ik mijn VWO diploma aan het E.C.L. te Haarlem. Vervolgens ben ik aan de Universiteit van Amsterdam de studie Bèta-Gamma gestart, waarin ik ook mijn Bachelor diploma heb behaald. Deze interdisciplinaire studie heeft mij geholpen in het grensoverschrijdend denken. Vervolgens ben ik door middel van de decentrale selectie met Geneeskunde begonnen aan de V.U. Nadat ik in 2010 mijn Bachelor diploma heb gehaald ben ik in oktober 2011 begonnen aan mijn wetenschappelijk onderzoek in Amerika.

Aan de veelgeprezen University of North Carolina (UNC) in Chapel Hill kreeg ik de mogelijkheid om vrijwel geheel zelfstandig een onderzoek van begin tot eind op te zetten. In het onderzoek mocht ik werken met de innovatieve optogenetics techniek. Waarbij door middel van lichtimpulsen, neuronen onafhankelijk van elkaar in vivo kunnen worden geïnhibeerd. In mijn onderzoek toonde ik aan dat neuronale impulsen van de amygdala richting de hippocampus een centrale rol spelen in de koppeling van angst aan de context. Deze bevinding kan gevolgen hebben voor de behandeling van posttraumatische stress stoornis, waarbij een contextuele impuls aanleiding kan geven tot herbeleving van het ervaren trauma.

Op dit moment ben ik bezig met junior co-schappen en staat mijn artsexamen gepland op december 2013. Hierna wil ik mogelijk promoveren in de neurologie. In welk onderwerp is nog niet duidelijk, maar ik heb een sterke interesse in de werking van het geheugen en het gebruik van geheugentechnieken.

Supervisor UNC: G. Stuber, Ph. D., Departments of Psychiatry & Cell and Molecular Physiology

Titel Onderzoek: Optical inhibition of glutamatergic projections from the basal lateral amygdala to the entorhinal cortex produces deficits in contextual fear conditioning