Jessica Maltha

Jessica Maltha (1986). In 2004 behaalde ik mijn VWO diploma cum laude aan de RSG Magister Alvinus te Sneek. Direct daarna ben ik met de studie geneeskunde begonnen in Maastricht. Omdat ik altijd geïnteresseerd ben geweest in de tropengeneeskunde heb ik naast mijn studie verschillende nevenactiviteiten in deze richting gedaan. Zo nam ik deel aan het honoursprogramma ‘internationale geneeskunde’ waarvoor ik onder andere de bachelorscriptie “NGO’s in primary health care: a benefit or a threat” schreef en de masterscriptie “The diagnosis of imported malaria in children”. Daarnaast ben ik op zowel lokaal, nationaal als internationaal vlak actief geweest bij de International Federation of Medical Students’ Associations (IFMSA) en maakte ik in 2006/2007 deel uit van het nationaal bestuur van IFMSA-NL onder de functie ‘national public health officer’.

Na mijn bachelor heb ik mijn studie onderbroken om onder andere 4 maanden in Mozambique op de universiteit mee te werken en in de kliniek mee te lopen. Tijdens mijn master heb ik in mijn vrije tijd onderzoek gedaan naar malaria sneltesten bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, waarvan ik tijdens mijn studie reeds 4 artikelen publiceerde.

Voor mijn wetenschapsstage ben ik naar het Amazone gebied in Peru gegaan om te beoordelen welke malaria sneltesten daar gebruikt kunnen worden. In dit gebied waar microscopie niet voor handen is, zijn sneltesten de enige mogelijkheid tot snelle en acurate diagnose van malaria. In Peru missen sommige malaria parasieten echter het gen dat verantwoordelijk is voor productie van het antigeen dat normaal door de sneltest gedetecteerd wordt. Met mijn onderzoek heb ik aangetoond welke testen hier wel gebruikt zouden kunnen worden.

Op dit moment combineer ik mijn 2 interesses, de kindergeneeskunde en de tropengeneeskunde, in een PhD aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde waarbij ik in zowel DR Congo als Burkina Faso onderzoek doe naar de diagnostiek van ernstige malaria en bacteriële infecties bij kinderen.

 

Voor mijn onderzoek ontving ik reeds de prijs voor een excellente wetenschappelijke prestatie van de Stichting Wetenschapsbeoefening Universiteit Maastricht.

 

In 2012 won ik de Professor Chris Gips Prijs, waarvoor ik werd genomineerd door de Universiteit Maastricht.

 

Supervisor Universiteit Maastricht:  Prof. dr. Jan Jacobs, tevens Instituut voor Tropische Geneeskunde, Antwerpen.

 

Titel Masterstage: “Assessment of diagnostic sensitivity of malaria rapid diagnostic tests in a region in the Peruvian Amazon: Influence of pfhrp2 and/or pfhrp3 gene deletions and cross-reactions”

 

Supervisor IMT Lima, Peru: dr. Dionicia Gamboa, Assistant Professor